Pružne balize

MALA KOMBINOVANA PRUŽNA BALIZA 1000 / 2000 Hz
Mala pružna baliza GFSU PB 21, za indukcijsku automatsku kontrolu vozova – ATC (automatic train control), služi za prenos informacija sa pruge na voz induktivnim putem na bazi rezonantnih strujnih kola. Svrha pružne balize jeste da inicira logički proces u autostop uređaju koji može ići u tri pravca:

 • Upozorenje mašinovođi da smanji brzinu voza
 • Zaustavljanje voza kočenjem, ako mašinovođa ne postupi po proceduri
 • Brzog kočenja ako voz iz bilo kojih razloga prolazi signal pod crvenim pojmom

Mala pružna baliza

Mala pružna baliza

Lokomotivski deo autostop uređaja proizvodi naizmenično magnetno polje tri učestanosti, 500,1000, 2000 Hz. Kada LPG naiđe iznad aktivne pružne balize, čije pasivno oscilatorno kolo ima sopstvenu učestanost blisku jednoj od proizvedenih učestanosti LPG-a, dolazi do uzajamnog induktivnog uticaja LPG-a i pružne balize. Konačni rezultat je smanjenje rezonantne struje u LPG-u i to one učestanosti koju ima aktivna pružna baliza. Pad rezonantne struje se obrađuje u logičkim jedinicama AS-a do nivoa izvšnih komandi. Ova trofrekventna rezonantna tehnika koristi učestanosti po principu:

 • Uticaj 2000 Hz-nog kola odmah i bezuslovno dovodi do kočenja
 • Uticaj 1000 Hz-nog kola obavlja kontrolu

budnosti mašinovođe i kontrolu brzine po isteku određenog vremena.

GLAVNI SASTAVNI DELOVI
Kućište liveno u AlSi12 i žareno radi dobijanja odgovarajućih magnetnih karakteristika. Poklopac koji zatvara gornju stranu pružne balize izrađen je od poliestera ojačanog staklenim vlaknima koji ima visoku tačku omekšavanja i topljenja. Feritno jezgro pravougaonog preseka smešteno u kućište pravougaonog preseka je izrađeno od komponentne staklene mase. Radi fiksiranja postavlja se na nemagnetičku šipku i pritegnuto nemagnetičnom vijčanom
robom, a zatim zaliveno specijalnim lepkom radi sprečavanja prodora vlage i povečanja mehaničke čvrstoće. Kalem je izrađen od lak žice na bazi termodura. Celokupni sklop je pričvršćen u unutrašnjost kućišta koje se ispunjava pur penom. Kondenzatori visokih zahteva i malih dimenzija smešteni su u posebnoj komori kućišta koja je zatvorena poklopcem sa gumom za dihtovanje.

Područje podešavanja učestanosti:1000 Hz1008-1012 Hz
2000 Hz2008-2016 Hz
Vrednost smanjenja struje:1000 Hz0 - 27 mA
2000 Hz0 – 27 mA
Vrednost Q faktora:1000 HzQ ≥ 12 sa kabla
2000 HzQ ≥ 24 sa kabla
Vrednost otpora izolacije 500V≥ 50 MΩ
Dielektrična čvrstoća:2500 V50 Hz
Temperaturno područje- 40 °C do +85 °C
Vrsta zaštiteIP 67
Uticaj okolineITC 60721
Dimenzije dužina x visina x širina644 x 130 x 300 mm
Težina15 kg

VELIKA PRUŽNA BALIZA 500/1000/2000 Hz BsSk 5397/7

 • Velika pružna baliza služi takođe za indukcijsku automatsku kontrolu vozova – ATC.
 • Velike pružne balize od 500 Hz mogu se primenjivati za kontrolu brzine ispred glavnih signala, posle signala koji signališu ograničenu brzinu, kao i ispred svih mesta gde je potrebna kontrola dozvoljene brzine (krivine, strm pad terena, pred ukrsnicama ili nedovoljno zaštićenoj pruzi).

Velika pruzna baliza

 • Velike pružne balize od 1000 Hz se postavljaju kod svih predsignala uključujući i ponavljače predsignala (na prugama bez automatskog pružnog bloka), na mestima gde se vožnja obavezno usporava, odnosno kod svih signala koji signališu ograničenu brzinu. Kombinovana pružna baliza, frekvencije 1000 Hz deluje kada signal pokazuje žuto mirno, ili žuto mirno i žuto trepćuće svetlo.
 • Velike pružne balize od 2000 Hz se postavljaju kod svih izlaznih signala glavnih prolaznih koloseka na prugama koje nisu opremljene uređajima automatskog pružnog bloka, kod izlaznih signala iz depoa, za zaštitu putnih prelaza u nivou koloseka kao i za daljnju kontrolu lokalnih brzina pomoću elektronskog uređaja za merenje puta i vremena. Kombinovana pružna baliza, frekvencije 2000 Hz, povezuje se kod svih signala gde treba da dejstvuje kod signalnog pojma stoj (crveno svetlo), ili kada je signal ugašen i to na taj način što se preko lokomotivskog dela auto-stop uređaja odražava na prinudno kočenje voza.
 • Montaža pružnih baliza se vrši na pragovima pored desne šine (u pravcu vožnje) u visini signalnog stuba, osim balize od 500 Hz koja se ugrađuje na 150-250 m ispred signalnog stuba glavnog signala. Ukoliko se kolosek nalazi na betonskim pragovima pružna baliza se pričvršćuje posebnim držačima za šinu. Ako se na mestu gde treba postaviti pružnu balizu nalazi izolovani ili šinski sastav, pružna baliza se pomera za dva pragovna razmaka, i to iza glavnog signala posmatrano u pravcu vožnje i ispred predsignala.
 • Kućište je izliveno od silumina sa vodootpornim pregradama za priključke.
 • Zaštitni plombirani poklopac od sintetičke smole je otporan na udarce.
 • Poseban, hermetički i liskunski kondenzator sa dugim vekom trajanja je smešten unutar kućišta balize.
 • Težina velike balize: 45 kg.